Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak oturaklı, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, kırnak bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak tarafıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mualla oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birbunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. bilcümle hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade girişmek bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet akla yatkın ve bağırsakilebilir en şahane değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir insan bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir eder olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet başkalıkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değsorunimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değsoruntirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna mevsim ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en iyi eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde ortalama 6 ay içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin makul bir mevsim içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca bir araba hararet değsorunimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz mualla rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kalıcı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en iyi tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.